Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΑΜΥΝΑ ΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ


Γράφει ο Λύκιος

Η ασφάλεια που νοιώθουμε όταν βρισκόμαστε μέσα στο σπίτι μας, κάποιες φορές αποδεικνύεται φενάκη, ιδιαίτερα μάλιστα τον τελευταίο καιρό, που η εγκληματικότητα βρίσκεται σε κορύφωση και το κράτος δεν επιθυμεί να την καταστείλει.
Τα συνήθη μέτρα που λαμβάνει κάποιος αμέσως μόλις πέσει θύμα διάρρηξης ή ακόμα χειρότερα ληστείας μέσα στο σπίτι του, είναι να βάλει ένα σύστημα συναγερμού, πόρτα ασφαλείας και κάγκελα ή πείρους στα παράθυρα. Κάποιοι, συνδέουν τον συναγερμό με κάποια εταιρία Security, ελπίζοντας ότι κάποια «περιπολία» της εταιρίας θα επέμβει ή ότι θα ειδοποιήσει την αστυνομία.

Όλα αυτά βέβαια είναι ημίμετρα και διασφαλίζουν σε κάποιο ποσοστό, ότι δεν θα ξανασυμβεί το απεχθές περιστατικό. Η αλήθεια όμως, είναι ότι όλα αυτά μας προστατεύουν από τον απλό-ερασιτέχνη μπουκαδόρο, αλλά όχι και από τον επαγγελματία εισβολέα που επιθυμεί να μπει στο σπίτι μας.
Ο τελευταίος, είναι σε θέση να παρακάμψει όλα τα μέτρα ασφαλείας που προαναφέρθηκαν και να εισβάλει στον χώρο μας, ενώ εμείς είμαστε βέβαιοι ότι τον έχουμε αποτρέψει!
Βεβαίως περίπου τα 2/3 των διαρρήξεων, αποτρέπονται από τα συνήθη μέτρα ασφαλείας, αφού οι επαγγελματίες είναι λιγότεροι από τους ερασιτέχνες μπουκαδόρους, οι οποίοι προτιμούν την εύκολη πρόσβαση αντί των δυσκολιών, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Τα πράγματα όμως γίνονται επικίνδυνα, όταν κάποιος ή κάποιοι έχουν στοχοποιήσει την οικία μας ή ακόμη χειρότερα, εμάς και την οικογένειά μας. Όταν δηλαδή, στόχος τους δεν είναι μόνο τα υλικά αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μας, αλλά και εμείς οι ίδιοι!
 Τότε, τα συνήθη μέτρα δεν επαρκούν πλήρως για την αποτροπή ή την αποθάρρυνσή τους, αφού πριν επιχειρήσουν την εισβολή έχουν μελετήσει τον χώρο, τα μέτρα ασφαλείας, τις συνήθειές μας και βεβαίως εμάς τους ίδιους (ή την οικογένειά μας)!

Σε αυτή την περίπτωση, η δική μας άμυνα, πρέπει να χωρίζεται σε «ζώνες» προστασίας.

α) Η πρώτη ζώνη διευρύνεται σε απόσταση μεγαλύτερη από την περίμετρο της οικίας.
Αφορά κάμερες ασφαλείας, οι οποίες πρέπει να επιτηρούν τον χώρο περιμετρικά της οικίας, σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων. Πρέπει να έχουν την δυνατότητα έγχρωμης απεικόνισης, υψηλής πιστότητας (HD), ήχου και νυχτερινής λήψης με υπέρυθρες. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει καταγραφικό μηχάνημα, το οποίο θα βρίσκεται καλά κρυμμένο σε κάποιο χώρο, ή ακόμα καλύτερα σε άλλο κτίριο, έξω από την οικία μας. Πρέπει τα αρχεία να διατηρούνται για τουλάχιστον 20 ημέρες πριν διαγραφούν. Όλα αυτά όμως έχουν νόημα, μόνο αν υπάρχει μόνιτορ (οθόνη) σε εύχρηστο σημείο του σπιτιού, όπου όλα τα μέλη της οικογένειας, επιτηρούν διαρκώς (π.χ. κουζίνα, υπνοδωμάτιο, καθιστικό).
Σκοπός είναι πρώτον, να καταγράφουμε οτιδήποτε κινείται έξω από το σπίτι μας, ώστε ακόμα και αν δεν μας προξενήσει αρχικά την υποψία, να μπορούμε να ανακαλέσουμε χρονικές στιγμές που παρήλθαν και να επανεκτιμήσουμε απειλές που τις αντιληφθήκαμε σε μεταγενέστερο χρόνο. Δεύτερον, να έχουμε εικόνα σε πραγματικό χρόνο, για το τι συμβαίνει έξω από την οικία μας. Ποιος πλησιάζει, με ποιο όχημα, ποιος μπορεί να παρακολουθεί, κτλ.
Το μέτρο αυτό, δεν αφορά βεβαίως μόνο τις μονοκατοικίες, αλλά και τα διαμερίσματα. Μπορεί κανείς να τοποθετήσει κρυφές ή φανερές κάμερες στο μπαλκόνι του ή στην είσοδο της πολυκατοικίας. Καλό είναι να υπάρχει ικανός αριθμός καμερών, ώστε να καλύπτονται όλοι οι δρόμοι που περιβάλουν την οικία μας. Ο νόμος απαγορεύει στις κάμερες ασφαλείας να καταγράφουν τον δημόσιο δρόμο, αλλά αυτό είναι κάτι που αξίζει να παραβλέψει κανείς για την ασφάλειά του (και μόνον)!


β) Δεύτερη ζώνη προστασίας, είναι η αυλή ή η μάντρα. Εκεί είναι χρήσιμο να υπάρχουν προβολείς που ενεργοποιούνται με την ανίχνευση οποιασδήποτε κίνησης (αλλά όχι με την κίνηση μιας γάτας για παράδειγμα). Αισθητήρες με φωτοκύτταρα που ενεργοποιούν έναν ήπιο ήχο μέσα στο σπίτι, είναι ευπρόσδεκτοι. Αν μιλάμε για διαμέρισμα με μπαλκόνια, καλό είναι να τοποθετηθούν συρματοπλέγματα με ακίδες που σκίζουν οποιοσδήποτε προσπαθήσει να τα περάσει.


γ) Τρίτη ζώνη, οι πόρτες και τα παράθυρα. Αυτά πρέπει να είναι ικανά να καθυστερήσουν και να δυσκολέψουν σημαντικά την εισβολή στην οικία. Όλα μπορούν να παραβιαστούν με βία ή με τεχνολογία, αλλά ο χρόνος και ο θόρυβος, είναι εναντίον του αιφνιδιασμού μας.
Οι λεγόμενες «θωρακισμένες» πόρτες, δεν είναι πραγματικά θωρακισμένες, αλλά είναι ανθεκτικές σε βίαιες επιθέσεις. Η κλειδαριά θα πρέπει να αντικαθίσταται κάθε πέντε χρόνια με νέου τύπου, διότι περίπου σε αυτό το χρονικό διάστημα οι διαρρήκτες καταφέρνουν να παραβιάζουν την νέα τεχνολογία. Αν δεν μπει τέτοια πόρτα, καλό είναι να τοποθετηθεί μια πρόσθετη καγκελόπορτα πριν την κύρια πόρτα, με μασίφ και πυκνά σίδερα. Να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις μεντεσέδες ασφαλείας, που να είναι χωνευτοί εσωτερικά και όχι εξωτερικά της πόρτας. Η κλειδαριά πρέπει να βρίσκεται πίσω από παχιά πλάκα χάλυβα και να είναι ασφαλείας, με πείρους. Η πάκτωση της σιδερένιας κάσας στον τοίχο, πρέπει να είναι με πολλά και χοντρά σίδερα, βαθειά και όχι ρηχά μέσα στο τσιμέντο (και όχι το τούβλο ή τον σοβά). Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε τέτοιες πόρτες ή κάγκελα, τότε ενισχύστε εσωτερικά την πόρτα σας, βιδώνοντας χιαστί σιδερένιες λάμες ικανού πάχους και τοποθετώντας εσωτερικά μια ή δυο μπάρες που θα είναι πακτωμένες σταθερά στον τοίχο με στριφόνια (μας προστατεύει όταν είμαστε  μέσα στο σπίτι μας).
Τα παράθυρα πρέπει να προστατεύονται από κάγκελα αντίστοιχης κατασκευής με την ανωτέρω περιγραφή ή με εσωτερικούς πείρους ικανού πάχους που να ακινητοποιούν υαλοπίνακα (τζάμι) και παντζούρι ταυτόχρονα.  Μια επιπρόσθετη προστασία σας παρέχεται αν επενδύσετε με ειδική μεμβράνη τον υαλοπίνακα (τζάμι), ώστε να μην τεμαχίζεται αν σπάσει. Η μεμβράνη μπορεί να παρέχει ηλιοπροστασία με φιμέ ή καθρεπτιζέ απόχρωση.
Οι πόρτες και τα παράθυρα, πρέπει να είναι παγιδευμένα με αισθητήρες του συναγερμού.
Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε σύστημα συναγερμού, αγοράστε τις πάμφθηνες αυτόνομες συσκευές (με μπαταρίες που κρατάνε 1-2 χρόνια), που είναι αυτοκόλλητες μαγνητικές επαφές με ενσωματωμένη σειρήνα και διακόπτη ΟΝ-OFF. Αυτά έχουν νόημα να μας προειδοποιήσουν όταν είμαστε μέσα και κάποιος προσπαθεί να ανοίξει το παράθυρο ή την πόρτα. Δεν έχει σημασία αν θα το εντοπίσει γρήγορα ο εισβολέας. Αρκεί που μας ειδοποίησε. Αυτό ίσως αποτρέψει την εισβολή.
Η ύπαρξη ενός σκύλου, είναι μια επιπρόσθετη ασφάλεια (κυρίως επειδή γαυγίζει) αλλά καλό είναι να μην επισημαίνεται με πινακίδες εξωτερικά, διότι αν είναι γνωστό, ο εισβολέας θα έχει προετοιμαστεί για την εξουδετέρωσή του.

δ) Τέταρτη ζώνη προστασίας είναι η παθητική άμυνα μέσα στο σπίτι, απ΄την στιγμή που τελικά οι εισβολείς κατάφεραν να εισέλθουν εντός. Εκτός από τον συναγερμό που ενδεχομένως έχουμε και ηχεί με την εσωτερική και την εξωτερική σειρήνα, θα πρέπει να έχει μελετηθεί η πιθανή διαδρομή που θα έχει ο εισβολέας μέσα στο σπίτι μας. Για εμάς ο χώρος είναι γνώριμος, ενώ για τον εισβολέα όχι. Αυτό αποτελεί για εμάς, το τακτικό πλεονέκτημα. Έχοντας φωτίσει τους μεγάλους χώρους (π.χ. σαλόνι και κουζίνα) και έχοντας σκοτεινά τα υπνοδωμάτια, τους διαδρόμους και τα μπάνια, εμείς μπορούμε με είμαστε σχετικά αθέατοι, ενώ αυτοί θα φωτίζονται. Ένας στροβοσκοπικός προβολέας (strobe light) τοποθετημένος στον διάδρομο που οδηγεί στα υπνοδωμάτια και «βλέπει» τον εισερχόμενο, μπορεί να τον αποδιοργανώσει πλήρως για αρκετό χρόνο. Ο διακόπτης μπορεί να είναι σε εύχρηστη θέση σε κάθε υπνοδωμάτιο. Όταν λοιπόν, σηκωθούμε από το κρεβάτι μας και αφουγκραστούμε την εισβολή, παραμένουμε στο δωμάτιό μας με κλειστά φώτα και ανοίγουμε το strobe. Ο εισβολέας δεν μπορεί να παρακάμψει αυτόν τον αιφνιδιασμό με κανέναν τρόπο, για αρκετό χρόνο. Είναι σημαντικό να μην ανάψουμε κανένα φως πίσω από το στροβοσκοπικό φως (δηλαδή του διαδρόμου ή των υπνοδωματίων). Εμείς εξοικονομούμε λίγο χρόνο για αντίδραση. Ένας τρόπος είναι να κατευθυνθούμε προς την πόρτα που απομονώνει το φωτισμένο σαλόνι ή την κουζίνα (που ήδη βρίσκεται ο εισβολέας), με τον διάδρομο και να την κλείσουμε. Είναι ένας καλός λόγος να έχουμε προνοήσει ώστε αυτή η πόρτα να διαχωρίζει ασφαλώς τα δυο μέρη του σπιτιού μας. Ας είναι μια σιδερένια πόρτα με κάγκελα, ή μια ξύλινη μασίφ με καλό κλείδωμα και κλειδί που να αφαιρείται. Ακόμα και αν μας δει ο εισβολέας, δεν μπορεί να αντιδράσει στο κλείσιμο της πόρτας διότι τον εμποδίζει το strobe, ενώ εμάς όχι γιατί το έχουμε στην πλάτη.
Η οχύρωση πίσω από την κλειστή πόρτα, μας δίνει χρόνο να σκεφτούμε και να επιλέξουμε την αντίστασή μας.
Σπανίως οι εισβολείς επιλέγουν αν παραβιάσουν τα παράθυρα των υπνοδωματίων την νύχτα, για να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να ξυπνήσουν οι ένοικοι.  Οι εισβολείς θέλουν πάντα να αιφνιδιάζουν και δεν αρέσκονται να τους υποδέχονται προετοιμασμένοι οι ένοικοι.

Εκτός λοιπόν του άμεσου τηλεφωνήματος στην Άμεση Δράση της αστυνομίας (τηλ.100), όπου λέμε:
«τώρα έχουν εισβάλει στο σπίτι μου, στην οδό Κερασούντος 16 Αθήνα, στον 4ο όροφο και το κουδούνι γράφει Ιατρόπουλος Παναγιώτης. Είμαστε τέσσερα άτομα και είμαστε κλειδωμένοι στα δωμάτιά μας. Οι δράστες είναι εντός και έχουν όπλα. Αφήνω το τηλέφωνο ανοιχτό, μέχρι να μου πείτε ότι ήρθατε».

 Αυτό πρέπει να το πείτε, ακόμα και αν δεν γνωρίζετε αν έχουν όντως όπλα (το πιθανότερο είναι να έχουν έστω και κατσαβίδι), ώστε οι αστυνομικοί να είναι προϊδεασμένοι για το είδος του κινδύνου.

Αν στο σπίτι υπάρχει κάποιο όπλο, π.χ. μια καραμπίνα, θα πρέπει να την έχετε σε ένα σημείο που να την βρείτε εύκολα και να την οπλίσετε αμέσως. Συνεπώς, ποτέ δεν αφήνουμε όπλα στο σαλόνι ή κάπου αλλού. Μόνο στο υπνοδωμάτιο! Ο περιορισμός των τριών φυσιγγίων στο κυνήγι, δεν ισχύει για την άμυνα στο σπίτι. Γεμίστε την αποθήκη φυσιγγίων με όσα χωράει (να έχετε αφαιρέσει τον μειωτήρα) συν ένα ακόμα φυσίγγιο στην θαλάμη.
Εσείς απλά περιμένετε πίσω από την κλειστή πόρτα, με την κάνη στο ύψος του ισχίου σας, να κοιτά προς το μέρος της. Αν η πόρτα ανοίξει, δείτε αν δεν πρόκειται για ένστολο αστυνομικό και φωνάξτε «πίσω ή πυροβολώ»! Αν είναι ο εισβολέας και αρχίσει να κινείτε προς εσάς, πυροβολήστε τόσες φορές, μέχρι να πέσει κάτω! Μην περιμένετε εκείνη την στιγμή να δείτε αν κρατά κάποιο όπλο στα χέρια του ή όχι. Δεν προλαβαίνετε! Αφού τον προειδοποιήσατε και σας αγνόησε, δεν έχετε άλλη επιλογή.


Εσείς που κρατάτε το όπλο, πρέπει να έχετε φροντίσει ώστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να βρίσκονται στο πιο απομακρυσμένο δωμάτιο και ο μεγαλύτερος να κρατά την τηλεφωνική επαφή με την Άμεση Δράση. Επίσης, αφού θα είστε έτοιμοι για την ενέδρα με το όπλο στα χέρι, σβήστε το στροβοσκοπικό φως γιατί δεν σας χρειάζεται πλέον, αλλά παραμείνετε στο σκοτάδι.
Αν δεν υπάρχει κανένα όπλο μέσα στο σπίτι (κακώς), τότε η παθητική άμυνα περιορίζεται σε πιο απλές λύσεις, αλλά λιγότερο αποτελεσματικές. Ένα καλό «όπλο» άμυνας, είναι η λακ μαλλιών, διότι έχει πολύ προωθητικό αέριο ώστε να εκτοξεύει με πίεση το εκνέφωμα.  Πρόκειται για μια κολλώδη ουσία, ή οποία όταν μπει στα μάτια ή εισπνευσθεί, προκαλεί δύσπνοια και δυσκολία στην όραση.
Επίσης ένας πυροσβεστήρας (ιδιαίτερα ο διοξειδίου του άνθρακα), είναι ικανός να σταματήσει μια επίθεση, ενώ όταν τελειώσει μπορεί να προσγειωθεί με δύναμη στο κεφάλι του εισβολέα. Τέλος, ακόμα και ένα μπουκάλι «ακουαφόρτε» (υδροχλωρικό οξύ), που εκτοξεύουμε το περιεχόμενό του στα μάτια του εισβολέα, μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα, και όλα αυτά αρκεί να διατηρούμε την ψυχραιμία μας!

ε) ως τελευταία ζώνη άμυνας, θεωρούμε την πρόνοια.
Πρόκειται για πρακτικές που ακολουθούμε καθημερινά και μας προστατεύουν προληπτικά.
Αν έχουμε τακτικές ώρες που βγαίνουμε ή μπαίνουμε στο σπίτι μας, γινόμαστε προβλέψιμοι στα σχέδια ενός εισβολέα. Οφείλουμε να αλλάζουμε (αν μπορούμε) τις ώρες, έστω και κατά 10-20 λεπτά, τακτικά. Παρακολουθούμε αν κάποιος επιβλέπει την έξοδο και την είσοδό μας στην οικία μας, ακόμα και αν μας ακολουθεί αμέσως μετά. Οτιδήποτε ασυνήθιστο εντοπίσουμε, μας απασχολεί και δεν αδιαφορούμε.  Τακτικά επιτηρούμε την περίμετρο του σπιτιού μας, μήπως και εντοπίσουμε κάποια προεργασία που έχει κάνει ο επίδοξος εισβολέας (π.χ. κόψιμο περίφραξης, τοποθέτηση σκάλας ή εμποδίων, κόψιμο καλωδίων, στάθμευση κλειστού βαν κάτω από το μπαλκόνι μας για μέρες, κτλ).
Δεν αποκαλύπτουμε πληροφορίες στην γειτονιά, για το πόσοι ζούνε στο σπίτι μας, τι δουλειά κάνουν, τι χόμπι έχουν, πότε λείπουμε, πότε θα πάμε διακοπές, πότε περιμένουμε επισκέψεις, κτλ.
Όταν αγοράζουμε κάποια μεγάλη συσκευή αξίας, π.χ. μια τηλεόραση ή ένα Η/Υ, δεν πετάμε σε εμφανή χώρο έξω από τους κάδους τις μεγάλες συσκευασίες. Τις κάνουμε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε πολλές σακούλες που τις πετάμε κανονικά μέσα στους κάδους.
Εντοπίζουμε τους γύφτους-γυρολόγους που περνούν αργά αργά έξω από το σπίτι μας με τα αγροτικά τους και τα φωτογραφίζουμε ή καταγράφουμε τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Ποτέ δεν τους προσκαλούμε στο σπίτι, για να καθαρίσουν την αποθήκη μας ή για να τους δώσουμε υλικά! Δεν πρέπει να γνωρίζει κανείς, ότι έχετε όπλο στο σπίτι.

Τέλος, η ανταλλαγή πληροφοριών με έμπιστους γείτονες σχετικά με ύποπτες κινήσεις αγνώστων ανθρώπων στην γειτονιά ή περιστατικά που συνέβησαν εκεί κοντά, θα πρέπει να είναι δεδομένη, ώστε να λαμβάνονται και έκτακτα μέτρα ή να ενημερώνονται οι τοπικές αρχές. Βρείτε αστυνομικούς που μένουν στην γειτονιά και ενημερώστε τους για οτιδήποτε ύποπτο θεωρείτε ότι θα τους βοηθούσε. Ακόμα και αν ο αστυνομικός είναι γενικά αδιάφορος, θα ενδιαφερθεί προσωπικά για την ασφάλεια της κατοικίας του, άρα και της γειτονιάς του.

Σε επόμενο άρθρο, θα ασχοληθούμε με την οργάνωση άμυνας κατοικίας, από επιδρομή εξεγερμένου πλήθους ή φανατισμένων λαθρομεταναστών.


ΛΥΚΙΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Φίλοι επισκέπτες, μπορείτε να αφήνετε τα σχόλιά σας, αρκεί αυτά να μην είναι υβριστικά, προσβλητικά και εστίες κομματικής προπαγάνδας. Σας παρακαλώ να είστε όσο το δυνατόν ευγενικοί με τους συνσχολιαστές σας και να γράφετε στην ελληνική γλώσσα. Απαγορεύονται τα greeklish.
Ο μη σεβασμός των ανωτέρω όρων, θα συνεπάγεται την άμεση διαγραφή του σχολίου.
Ευχαριστώ.